Despre bowling

bowlingUnul dintre jocurile cu bile care au cea mai mare atractie, si ca sport pe de alta parte, este bowling-ul. Bowling-ul este unul dintre cele mai vechi jocuri de pe pamant, o varianta a acestuia regasindu-se si Egiptul antic inca din anul 3200 i.e.n. Bowling-ul a fost preluat de babilonieni si apoi Julius Caesar l-a „importat” pina in nordul Italiei.

Bowling-ul pe care il stim astazi a fost descris prima oara intr-un articol intr-un manuscris cu o varste de aproximativ 800 de ani, era un joc al nobililor si se juca pe un teren neacoperit. Anul in care bowling-ul modern a captat ceva mai mult atentia jucatorilor a fost 300 e.n., fiind considerat un proces de purificare a crestinilor din acea vreme.

Versiunea de Bowling practicata in Olanda, aseza cele 9 popice sub forma unui diamant, iar scopul loviturii  era capopicul care se afla in mijlocul „diamantului” sa fie doborat. Acest sport a cunoscut pe parcursul secolelor o dezvoltare contuinua, astfel incat in epoca moderna, se organizeaza destul de frecvent, concursrui in sali de bowling cu piste special amenajate, ce au prevazute tabele electronice de marcaj si multe alte facilitati.

Suprafata de joc a bowlingului este reprezentata de o pista de 23 metri lungime si 1 metru latime, pe lateralul pistei fiind cate un senal pentru bilele care ies de pe pista inainte de a lovi popicele cat si pentru ca bilele sa ajunga inapoi la linia de aruncare.

Bilele de bowling au au trecut si ele prin multiple transformari in timp, la inceput ele erau confectionat din pietre, lemn apoi sa recurs la materiale moderne precum cauciucul si plasticul. Acum bilele de bowling cele mai performante se realizeaza din uretan rasina sau particule.

Nici internetul nu a scapat de pasionatii de Bowling, si astfe au aparut si site-uri in care jocul de bowlingul este prezentat sub forma virtuala.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.