Dezvoltarea personala

De 26 de ani studiez fenomenul dezvoltării personale. Și din afara țării, și din țară. De maxim 10 ani s-a răsturnat căruța cu dezvoltatori, traineri, coach șimaeștri în ale dezvoltării personale… în România. Unii zic că ei au adus dezvoltarea personală în România: strategii de marketing, adică vrăjeală.

Conceptul de dezvoltare personală există în România încă din anii 80, iar primele cărți de gen erau cărți traduse și tipărite pe sub mână, în cadrul cultelor neoprotestante. Spre exemplu eu am citit prima carte de acest gen în 1992 (Succes – John Graz) și am primit-o de la un adventist de ziua a șaptea.

Dacă acest fenomen e intrat așa de devreme pe piață (în anii 90 au început să se tipărească cărți de profil într-un ritm amețitor), de ce ”dezvoltatorii” au apărut abia acum 10 ani, iar de 10 ani încoace se ivesc ca ciupercile după ploaie? Și mai ales că unii au niște titulaturi ridicol de pompoase…

Cine a incearcat hipnoza

Răspunsul este simplu. Începând cu anul 2007 au început să intre pe piața românească marile corporații. Iar conceptul dezvoltării personale este promovat, mai ales, în rândul mentalității corporatiste. Practic, toți dezvoltatorii, trainerii și coach-ii se adresează corporațiilor, pentru a eficientiza munca angajaților. O persoană care nu este interesată de sistemul corporatist nu contează pentru acești ”dezvoltatori”. De aceea și produsele lor sunt extrem de scumpe. Toate seminariile, workshop-urile, webinariile, ”gratuite” sau nu, sunt doar pentru vizibilitate. Atât timp cât își atrag un număr considerabil de fani, devin persoane publice și ajung să fie vizibili pentru companii. În momentul în care devin vizibili pentru companii… nu mai sunt interesați de persoanele fizice care vor să se dezvolte. Păi de ce să facă un seminar de dezvoltare personală cu niște amărâți, când îl poate face cu o companie care îi oferă un contract de mii de euro lunar?

Însă au nevoie de marea masă pentru a-și menține vizibilitatea. De aceea mai fac câte un boot-camp, mai scriu câte o carte, mai fac un tur de țară cu aceeași ”poveste de succes”, îți umplu mailul cu tot soiul de ”strategii” ca să te mențină agățat de ”serviciile” lor. Și astfel vizibilitatea lor rămâne sus.

În mod real, dezvoltarea personală vizează toate aspectele vieții: relația cu tine, cu societatea și cu divinitatea. Dezvoltarea personală nu înseamnă doar să adopți niște tehnici care să te facă mai eficient în cadrul unei firme (în vânzări, în managementul timpului, în organizare, marketing, branding, public speaking etc). Dezvoltarea personală înseamnă să te educi să devii… Om și nu o rotiță bine unsă, dar dispensabilă, într-un sistem.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.