Harta Moldovei in ultimii 500 de ani

In ultimul timp am fost interesat sa inteleg mai multe despre istoria Moldovei, sa inteleg cum de au ajuns teritoriile noastre sub ocupatia Rusiei, care se mentine inca si astazi prin prezenta unei armate de ocupatie (ei zic ca pentru mentinerea pacii) in asa zisa regiune transnistreana.

Aceste imagini cu hartile Moldovei le-am gasit aici.

Mai jos este Harta care cuprinde tot teritoriul Moldovei, ce ar trebui sa faca parte in totalitate din Romania.harta moldovei in hotarele traditionale

La un moment dat dupa ce Stefan cel Mare a fost infrant de turci (1484), sudul Moldovei a intrat sub ocupatie otomana!

harta Moldovei in secolele 16-17

In 1711 cand Moldova era sub conducerea lui Dimitrie Cantemir, Poarta Otomană formează o nouă raia, in nordul Moldovei, mai precis în ţinutul Hotinului.

harta moldovei in anul 1711

În 1774 Imperiul Austriac au ocupat nord-vestul Moldovei, zona ocupata a fost denumita Bucovina

harta moldovei 1774

Abia in 1792 Rusia ajunge sa fie vecina cu Moldova. Dupa ce au ocupat litoralului nordic al Mării Negre ce facea parte pana atunci din Imperiul Otoman, in spiritul  Imperiului Rus se incepe colonizarea acestei regini în special cu velicoruşi, actiune care are efecte si astazi (sudul rusofon al Ucrainei).

harta moldovei 1774

Ocupand si restul din toritoriele estice Polono Lituaniane in 1793 Rusia devine singurul vecin aflat la est de Moldova.

harta moldovei in 1793, imperiul Rus a ajuns la granita de est

Pe 16 mai 1812 Rusia ocupă estul Moldovei, sfidand legile internationale existente la acea vreme. A se observa si o lipsa de intelepciune a conducatorilor romani de atunci, daca ar mai fi stiut sa traga de timp, doar o luna mai tarziu Napoleon a atacat Rusia si a cucerit toate aceste teritorii. Liderii romani s-au gandit sa solicite ajutorul lui Napoleon abia dupa ce acesta a fost in invins, prea tarziu din pacate.

harta moldove in 1812 cand Rusia rupe jumatate din Moldova

În 1856, Rusia pierde Războiul Crimeii, si astfel judeţele Cahul, Bolgrad şi Ismail sunt retrocedate Moldovei.

harta moldovei 1856- Rusia pierde Războiul Crimeii, si astfel judeţele Cahul, Bolgrad şi Ismail sunt retrocedate Moldovei.

In 1859 are loc unirea mica dintre Moldova si Muntenia si astfel apare ROMANIA sub A. I. Cuza

1859 are loc unirea mica dintre Moldova si Muntenia si astfel apare ROMANIA sub A. I. Cuza

In urma războiului cu turcii din 1877-1878, razboi cu ocazia caruia Romania si-a castigat Independenta, cu toate ca am luptat de partea Rusiei impotriva Turciei si fara ajutorul Romaniei, soarta razboiului ar fi fost alta, Rusia re-anexează sudul Moldovei compusa din judeţele Cahul, Bolgrad şi Ismail, fiind de acord cu trecerea Dobrogei sub controlul României.

harta moldovei 1878 si unirea cu dobrogea

La 24 ianuarie 1918 Moldova de est se desprinde de imperiul Rus, profitand in primul rand de slabirea data de revolutia bolsevica. Pe 27 martie 1918, cetatenii de pe ambele maluri ale Prutului se unesc intr-o singura tara, chiar daca Romania era intr-o situatie foarte dificila, partial ocupata, si aflata in razboi!

harta Moldova Unita 27 martie-1918

La 28 noiembrie 1918 Congresul general al Bucovinei (nord-vestul Moldovei istorice) votează „Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României”. Astfel pentru prima dată după anul 1484, la 28 noiembrie 1918 toate pământurile Moldovei s-au unit într-un stat propriu, liber şi independent.

harta Moldova Mare 1918

In urma pactului Ruso German la 28 iunie 1940 URSS ocupă estul şi nordul Moldovei (Basarabia şi partea de nord a Bucovinei, dar şi ţinutul Herţei).

Rusii adauga la teritoriul moldovei aflate sub ocupatie o fâşie îngustă de pământ de pe malul Nistrului din cadrul fostei RASSM, plantand astfel bomba care a declansat conflictul transnistrean in 1991. In schimb fostele  judeţe Hotin, Ismail, Cetatea Albă, Cernăuţi, Storojineţ şi Rădăuţi au fost daruite Ucrainei Sovietice (RSSU). Din acest motiv o parte importanta a teritoriului Moldovei se afla in componenta Ucrainei astazi.

harta moldovei 1940

Pe 27 august 1991 Republica Moldova îşi declară independenţa faţă de URSS si in mod normal ar fi urmat unirea cu Romania, dar tradatorii din Romania nu au avut curajul sa o faca, fiind loiali Rusiei. In schimb in scurt timp Rusia detoneaza bomba atent plasata de Stalin si incepe razboiul din Transnistria, acestia ocupand cu ajutorul armatei Ruse stationate si localitatai din vestul Nistrului.

Acum asteptam ca o echipa de lideri autentici si patrioti sa construiasca conditiile favorabile unirii Basarabiei cu Romania.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.