Isteria reducerilor la romani

isteria reducerilorIn termeni de marketing, reducerile sunt unul dintre instrumentele cele mai eficace de brand awareness. De regula intens mediatizate – pe cale naturala si nu platita, in mod neaparat, ele atrag un numar mare de oameni, mai ales in conditiile in care reducerile sunt initiate de o companie in care publicul larg are incredere.

Cel mai elocvent exemplu a fost ziua de “Black Friday” – de pe 25 noiembrie – initiata de cei de la eMag, zi preluata din traditia Americana, care presupune ca in prima vineri de la deschiderea sezonului de cumparaturi de Craciun, toate produsele existente in magazine sa fie vandute la un pret redus, accesibil chiar si celor cu bugete ceva mai stramte.

De ce am legat acest articol de isteria reducerilor? Pentru numarul extrem de mare de vizitatori pe care o astfel de campanie l-a generat: in doar 5 ore, valoarea comenzilor a depasit 4 milioane de euro (iar pana seara, totalul comenzilor depasea pragul de 10 milioane de Euro) iar numarul total al vizitatorilor s-a ridicat la peste 1 milion, cifra exorbitanta in comparatie cu traficul normal al acestui magazin.

UPDATE: Se pare ca goana dupa reduceri se amplifica din ce in ce mai mult, cei de la  http://www.redupedia.ro au scris pe blog ca prin extinderea in 2013 a perioadei de Black Friday de la o zi la 10 zile sau chiar mai mult, a bulversat clientii ce au cautat chilipiruri.

Ce e destul de interesant e faptul ca niciun magazin online nu a folosit niciodata cupoane de reducere in campanile lor. Asa cum clonele Groupon vand cupoane care asigura discount-uri pentru diferite produse sau servicii, poate ar fi o idee buna – macar pentru fidelizarea traficului – ca din cand in cand, sa fie scoase pe piata si oferte constand in vouchere de reducere, comercializate direct pe site-urile magazinelor online. Daca tinem cont de pofta romanilor si a oamenilor in general pentru reduceri, ar fi imposibil ca aceasta idee sa nu aiba succes.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.