Pestera Ghetarul de la Focul Viu

pestera ghetarul si focul viuCine vrea sa viziteze Pestera Ghetarul de la Focul Viu, trebuie sa ajunga pana la altitudinea de 1165 m, in Parcul Natural Apuseni, cel ce gazduieste aceasta curiozitate a naturii, care face obiectul cercetarilor stiintifice cu privire la glaciatiunea de caverna manifestata in lantul muntos al Bihorului.

Specialistii coreleaza „supravietuirea” ghetarului care a luat nastere aici, cu lipsa de ventilatie care exista in pestera si care favorizeaza mentinerea aerului rece, ce patrunde prin ochiul din tavan, pe tot parcursul anului.
Chiar daca multora nu le vine a crede, ca si dimensiune, ghetarul, care se gaseste situat intre Groapa de la Barsa si bazinul Vaii Galbenei, ocupa locul 3 in clasamentul celor mai impresionante forme de relief, de acest gen din Romania. Doar Ghetarul de la Scarisoara si Ghetarul de la Bortig, care se reasesc, de asemenea, intre granitele Parcului Natural Apuseni, reusesc sa il surclaseze.

In ceea ce priveste denumirea de Foc viu, aceasta a fost atribuita pesterii, datorita efectului stralucitor, creat de razele de soare care mangaie gingas alura stalagmitelor din Sala Mica si Sala Mare, cele doua incaperi ale acesteia. Pe www.turismo.ro gasiti si cateva poze reprezentative, si astfel ve-ti intelege de ce este numit asa.

Chair daca pestera culmineaza prin frumusetea formelor neuniforme, create prin puterea miraculoasa a stalagmitelor, ghetarul ramane cel mai de seama obiectiv care se regaseste in Sala Mare si care atrage cu o forta, parca, magnetica, mii de vizitatori.

Este incitant, sa vezi in fata ochilor, cum un munte de 2500 m3 de gheata domina prin silueta lui impunatoare intreaga incapere. Bucatile de lemn care au patruns prin „fereastra” naturala din tavanul pesterii se contopesc cu ghetarul, colorandu-l si formand un tot mai putin obisnuit.

Peisajul pare a fi desenat de mana unui artist plin de imaginatie, care si-a depasit, fara doar si poate, limitele. Pereti translucizi, vreascuri de copaci care imbratiseaza stana de gheata, stalagmite care iau fel si fel de forme, fac din  Pestera Ghetarul de la Focul Viu o destinatie unica.

Iar pentru a surpinde tabloul paradisiac de care, tocmai, am facut vorbire, este bine ca turistul sa ajunga aici vara si sa patrunda in adancurile grotei in jurul orei 14, atunci cand razele soarelui sunt capabile sa puna in valoare minunatiile de aici si sa  ofere ochiului un spectacol cu greu reprodus de vreo alta destinatie turistica.

In zona Bihorului sunt o multime de optiuni de cazare, insa recomandam cazarea la una din pensiunile rustice, pentru a gusta cu adevarat din savoarea locurilor. Puteti cauta o pensiune pe un portal dedicat exclusiv unitatilor de cazare din Romania, unde puteti face rezervari directe la proprietari, fara comision sau alte taxe.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.